Nog nooit was snoeien zulk licht werk

Het 4-fasen systeem is vooral bekend in de installatietechniek om bijv. pijpen en bekabeling zonder schade of kracht door te snijden zodat er niet gezaagd hoeft te worden. Het werkt op basis van een krachtsvertrager en niet op dommekracht. De winland snoeischaren zijn van onverwoestbare kwaliteit zodat de vakman er jaren mee vooruit kan. De scharen werken volgens het aambeeldprincipe (wat normaal meer plet en dus zwaarder knipt dan een tweezijdige snoeischaar met snavelbek) maar heeft ook een snavelbek voor takken tot 24 mm. De handgrepen zijn van ijzersterk aluminium, dus lichtgewicht en hebben een uitermate comfortabele handligging. De messen zijn van het hardste carbonstaal (teflon coating) en zijn van twee zijden geslepen, zodat u ze met een aanzetstaal of een wetsteentje gemakkelijk scherp kunt houden zonder te hoeven slijpen. Door het eenzijdige systeem kan deze schaar niet wijken zodat de schaar dubbel gaat slaan. Daardoor is deze schaar vele malen sterker dan een tweezijdige knippende schaar, want deze snijdt echt op trekkracht door de tak heen tot op het aanbeeld en worden de messen niet langs elkaar geduwd. Geen last van blaren meer en ook geen pols of gewrichtsklachten zoals bij de oude scharen Nog nooit heeft u zo’n mooie gladde wond gezien. Deze snoeischaren zijn ook speciaal voor mensen met reuma of spierziektes en is daar al verscheidene malen op tv geweest bij verschillende programma’s

Gebruiksaanwijzing

De bovenste handgreep (de kant die niet knipt) neemt u lekker in de hand, zodat u uw vingers lang kunt maken om in de onderste handgreep te kunnen knijpen totdat u een blokkade voelt. Deze blokkade is ervoor dat u de bast niet gaat beschadigen waardoor er wondinfecties kunnen ontstaan . U gaat nu niet (zoals vroeger) heel hard wringen of doorknijpen, maar u houdt de handgreep die in uw hand ligt stil zodat u de pols niet meer gebruikt en laat de onderste handreep los tot u een klikje hoort, zodat de schaar is versprongen. Pas dan kunt u weer in de onderste handgreep knijpen tot de volgende blokkade . Dit herhaalt u tot u door de tak heen bent. De schaar kent 4 trapjes zodat takken van het meest taaie hout tot 24 mm (elke 6 mm x4 =24 mm )bij wijze van spreken op 1 vinger gesnoeid kunnen worden. Op deze wijze snoeit u snijbloemen en rozen tot 6 mm in een keer en in de dikkere takken gaat het systeem voor u werken zodat u comfortabeler knipt en geen kracht meer hoeft te zetten. Dit is bijzonder fijn voor mensen met reuma of spierziektes daar deze anders helemaal niet meer kunnen snoeien, maar voor iedereen ook fijn omdat snoeien nog nooit zulk licht werk is geweest . Geen last van blaren meer en ook geen pols of gewrichtsklachten zoals bij de oude scharen. Dunne takjes of twijgjes kunt u in de punt van de schaar knippen, maar de dikker of hardere takken knipt (snijdt) u achter in de bek van de schaar. Nooit wrikken in een poging tot knippen (aangezien de schaar niet opzij kan snijden) anders zult u de tak en de schaar ernstige schade toebrengen. U mag wel met het mes een draaiende beweging maken in de lengterichting van het mes, of u buigt de wond iets open zodat de tak op spanning komt en u dikke takken nog makkelijker afsnijdt.

Wat is een goede snoeischaar

De handsnoeischaar is het belangrijkste en meest onderschatte tuingereedschap, aangezien u anders schade toebrengt aan de plant, struik of boom, waardoor er een infectie kan optreden. De meeste mensen kopen een te goedkope kwaliteit snoeischaar en kunnen dus nooit licht en goed snoeien waardoor het gereedschap snel slijt. Ook moet u te veel kracht zetten om dikkere en/of hardere takken door te knippen De handligging van de snoeischaar is van heel groot belang anders kunt u geen kracht zetten en zullen er ook blaren en kramp volgen. Bij een goede kwaliteit snoeischaar kun je onderdelen vervangen, bij goedkope kwaliteiten kan dat niet omdat deze kwaliteit versleten is en moet u een nieuwe kopen (niet professioneel) Onderhoud is het behoud voor langdurig gebruik van uw snoeischaren, dus spuit de veer en het mes nadat u de schaar heeft schoongemaakt na gebruik in met teflon-spray. Zo voorkomt u roest, aankoeken van vuil en onnodige slijtage. Professionele scharen kosten daarom ook altijd rond de € 50,-- (gaan ook 10 keer langer mee). De professionele merken zijn: Felco , bacho (voorheen Sandvik) en onze winland snoeischaren.

Voordelen winland 4-fase snoeischaren

De zgn. RSI klachten worden bijna geheel vermeden. Het resultaat van de wond is fenomenaal glad, waardoor de wond sneller zal genezen. Constante kracht i.p.v. krachtsexplosies houdt u en de schaar langer vol zonder ernstige schade aan mens en gereedschap. Winland snoeischaren zijn links en rechtshandig (m.u.v. de 3140 rolgreep). De speciale high carbon steel messen zijn veel harder en scherper (twee zijden geslepen) voor het zwaardere werk waardoor ze ook langer scherp blijven. U kunt ze heel goed met een aanzetstaal of een wetsteentje scherp houden zonder te hoeven slijpen. (Knipmessen zijn zachter dus zullen harder slijten waardoor deze vaker geslepen moeten worden anders komt er speling tussen het boven en het ondermes en gaat de schaar wijken, na verscheidene malen slijpen moet het mes vervangen worden. Eindelijk een aambeeldschaar met een snavelbek die dankzij blokkades tijdens het snijden tot 24 mm niet meer plet. Snijdt moeiteloos door het meest taaie hout. Door deze aambeeld techniek wijkt de snoeischaar niet (dubbel slaan van de messen) dus gaan de handgrepen langer mee dan een tweezijdige snoeischaar.